26/07/2019 – L'Ireneu Pla 8è als 5 Jours du Léman

Nit de tempesta durant els 5 Jours du Léman

L’Ireneu Pla ha participat als 5 Jours du Léman amb en Félix Oberle a bord del Forum EPFL. Es tracta d’una regata organitzada pel Cercle de Voile de Vidy de 120 hores de navegació en doble, sense assistència ni parades, amb l’objectiu de cobrir la màxima distància al llac de Ginebra. La ruta és Lausana -> Ginebra -> Le Bouveret -> Lausana i així successivament. Aquest any ha tingut lloc del 21 al 26 de juliol.

Logo dels % Jours du LémanL’edició 2019 es presentava complicada, amb molta calor, vents lleugers i la possibilitat de tempestes violentes. Els dos tripulants, amb vàries participacions a la regada cadascun, hi participaven junts per segon cop.

Sortida de sol durant els 5 Jours du Léman

L’inici es va fer llarg: fins passades 12 hores de la sortida els nostres navegants no anunciaven al comitè el pas de la boia a Ginebra! Unes hores després, quan sortia el sol, havien avançat poc però estaven en bona companyia: començava el dia i estaven amb els vaixells capdavanters. Tot el dia el vent es va mantenir fidel a la previsió i els nostres navegants van aprofitar els zèfirs capriciosos per arribar a l'entrada del llac alt al capvespre. Les condicions de vent, aleatòries, van redistribuir les cartes entre els competidors i la nostra tripulació es va situar en bona posició per atacar la segona nit.

Posta de sol durant els 5 Jours du Léman

En efecte, la segona nit va demostrar l’habilitat dels nostres navegants, que s’alegraven d’arribar a Vidy per completar la primera volta del llac i ampliar la distància amb els perseguidors. Dos competidors van aconseguir escapar i allunyar-se el grup. Un petit error tàctic durant el pas del Bouveret va impedir que la nostra tripulació els acompanyés.

Unes 48 hores després de la sortida acabaven la seva primera volta al llac i iniciaven una segona volta amb l’esperança de gaudir de millors brises. El vent, però, es va instal·lar del mal costat del llac i amb aquest capgirament tot el grup va aconseguir atrapar-los i avançar-los. Retrobar el vent i tornar al rumb correcte va ser difícil. A continuació, la navegació va reprendre cap a Ginebra amb espi tot i perseguint el grup. Després d'aquesta desventura, només podien fer una cosa: aprofitar l'estratègia nocturna i destinar les hores diürnes, tranquil·les, per recuperar forces.

Fent una raclette durant els 5 Jours du Léman

La tercera nit, doncs, va començar amb l’únic objectiu de tornar a formar part del grup capdavanter. Objectiu assolit! El matí també va ser fructífer: una bona opció pel centre davant del Lavaux va permetre que la nostra tripulació tornés al capdavant del grup. La resta del dia va estar marcada pel descans, per moments gastronòmics i per banys al llac per sobreviure la xafogor de l’estiu.

Bany durant els 5 Jours du Léman

A última hora de la tarda els nostres navegants van acabar la segona volta. Després de llargues hores marcades per l’absència gairebé total de vent, la tripulació va arribar a Vidy. Tot i la reticència inicial del comitè per iniciar els recorreguts escurçats, els nostres navegants van iniciar la seva última volta completa amb ganes de donar-ho tot. Van arribar davant de Morges amb els ventets del vespre. A continuació, l’aixecada del Morget va fer possible una magnífica bordada amb espi fins a Yvoire amb puntes de fins a vuit nusos. Una transició exitosa cap a l’entrada del petit llac i unes condicions més lleugeres al port de Ginebra encara els van acostar als seus adversaris.

24 hores abans que s’obrís la línia d’arribada només els quedaven dues embarcacions per abastar i molts perseguidors. La cirereta del pastís, després de 4 dies de calma, era que s’esperava una gran tempesta al vespre, suficient per somiar amb brises, onades i vaixells escorats. La tempesta es va fer desitjar molt, però va compensar àmpliament el seu retard aportant una bona ventada acompanyada d'una impressionant coreografia de llamps.

Els nostres navegants estaven a punt. Van encarar la ventada només amb la major amb un ris però no van dubtar en hissar totes les veles amb el primer respir. La bona gestió dels vents rolants i de les onades residuals de la tempesta els va permetre superar els últims competidors del grup i emprendre els recorreguts escurçats abans de l’obertura de la línia a les dues de la tarda. Durant les darreres hores de navegació van assegurar la plaça a la classificació.

L'Ireneu i el Félix amb el diploma de participació als 5 Jours du Léman

Els nostres navegants marxen satisfets d’aquesta edició dels 5 Jours du Léman, havent aconseguit la vuitena plaça sobre 26 vaixells inscrits.