01/07/2018 – XVIII Jocs Mediterranis de Tarragona 2018

Del 22 de juny a l’1 de juliol ha tingut lloc la XVIIIª edició dels Jocs Mediterranis a Tarragona, seu organitzadora aquest any 2018.

Gorka Arajol a la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018Els Jocs Mediterranis s’organitzen en el marc del moviment olímpic i compten amb el reconeixement del Comitè Olímpic Internacional. Aquest fet fa que fins a 33 disciplines esportives hi participin, amb fins a 4.000 representants de 26 nacionalitats diferents.

Andorra hi ha participat un cop més, aportant una delegació de 31 esportistes, dividits en 12 disciplines. I una d’aquestes ha estat la vela, amb el regatista Gorka Arajol com a únic representant en la modalitat Laser Standard, acompanyat pel Pau Schilt com a entrenador.

Gorka Arajol i el seu entrenador, Pau Schilt, als Jocs Mediterranis de tarragona 2018Justament va ser en Gorka el primer dels andorrans en competir en aquests Jocs, el dissabte 23, al Club Nàutic Salou. El nostre regatista ja portava uns dies a Tarragona, preparant la competició, ja que havia de passar les medicions del material els dies previs a la cerimònia d’inauguració. A més, va aprofitar per entrenar a Salou, on havia de competir tota la setmana, i veure quines condicions podia trobar-se durant els Jocs.

El primer dia no va ser gaire bo pel que fa a resultats, ja que va quedar 18 i 19 de 20 competidors. Però deixant de banda els números, el laserista va quedar amb bones sensacions a l’hora de navegar, ja que veia que no estava lluny de la flota, que comptava amb diversos campions d’Europa i mundials, així com medallistes olímpics.

Gorka Arajol als Jocs Mediterranis de tarragona 2018L’endemà, amb un vent menys exigent per a una classe tan dura, en Gorka va poder competir en bones condicions i va millorar els seus resultats, quedant 16 i 18, col·locant-se en la 18ª posició i amb la tranquil·litat de qui sap que les coses van sortint bé. I així va ser al tercer dia, on l’andorrà va navegar de forma impecable, quedant 3r per darrere dels francesos Boite i Mazard.

Durant aquesta cinquena prova dels Jocs en Gorka va liderar la flota força estona i, tot i que no acabés guanyant, va quedar per davant de grans esportistes reconeguts a nivell mundial, alguns d’ells medallistes olímpics. Aquest gran resultat va ser la recompensa a una esplèndida actuació en la primera meitat dels Jocs, així com a una dura preparació prèvia durant tota la temporada. Finalment, la segona prova del dia va mostrar l’altra cara de la moneda, quedant en Gorka en darrera posició i 17è a la classificació general.

Gorka Arajol als Jocs Meditarranis de Tarragona 2018El quart dia va fer escalar un lloc al regatista, i és que en les dues proves disputades va aconseguir dos excel·lents 13. Aquests resultats deixaven veure que a mesura que anaven avançant els Jocs, la classificació anava reflectint la feina feta. El cinquè i penúltim dia va servir per incloure una vegada més el Gorka dins el top-10, amb un magnífic 8è, premi a una gran regata per part de l’andorrà. Aquest resultat el col·locava 15è a la classificació general, fins que en la següent prova va quedar 17, deixant oberta per al darrer dia la baralla amb els turcs Rodopman i Abay i amb l’algerià Ziani.

Finalment, en l'última jornada, on només es va disputar una prova, el laserista va tornar a quedar 8è, tancant així els Jocs, i permetent-li assolir la 16ª posició a la classificació final, a tan sols 9 punts de quedar 15è.

Aquest és un magnífic resultat per al regatista andorrà, que amb 21 anys s’ha enfrontat a grans esportistes de l’elit internacional. Tant per a ell com per al seu entrenador, s’han aconseguit els objectius, que no eren tant els números sinó el rendiment. Poder competir cara a cara contra aquests esportistes d'altíssim nivell i demostrar que la feina ben feta té recompensa.

El regatista, un cop finalitzats els Jocs, ens ha dedicat les següents paraules:

“Estic molt content per l’experiència que he viscut i molt orgullós de representar Andorra en aquests Jocs. Des del primer dia l’objectiu era aprendre dels rivals i gaudir de la competició. Hem mantingut aquest objectiu fins al final i ens anem satisfets pel rendiment mostrat i els resultats obtinguts. Tinc la sensació de que encara hi ha marge de millora i que tot això només acaba de començar.”

Ha estat una experiència única per a en Gorka, que de ben segur és l’inici d’una molt bona etapa esportiva per al regatista d’Andorra. Molta sort i bona feina!

Resultats:

  • Les medalles en Laser Standard (masculí) van ser per als espanyols Joaquín Blanco (Or) i Joel Rodríguez (Bronze) i per al xipriota Pavlos Kontides (Plata).
  • En Laser Radial (femení), la grega Athanasia Fakidi va ser medalla d’or, seguida per la italiana Silvia Zennaro, que va ser plata, i l’espanyola Marina Reino, bronze.
  • En taules (RS:X), Mattia Camboni (ITA), Louis Giard (FRA) i Matteo Evangelisti (ITA) van formar el podi masculí.
  • En RS:X femení, les medalles es van repartir a Blanca Manchón (ESP), Marina Alabau (ESP) i Flavia Tartaglini (ITA), en aquest ordre.

Podeu veure aquí la classificació final de la classe Laser Standard.